Santuari de la Mare de Déu Del Mont

Veniu fins al bel mig de l’alta Garrotxa i l’Alt Empordà, a un lloc privilegiat, amb una vista panoràmica de 360 graus.

El Santuari de la Mare de Déu del Mont, atalaia de Catalunya, on va fer estada Mn. Jacint Verdaguer l’estiu del 1884.

El Santuari

La construcció del Santuari va tenir una especial significació en el món religiós del segle XIV. Els estudiosos assenyalen que va tenir un pes específic enmig de construccions d’esglésies, ermites o santuaris d’aquella època. La seva posició al capdamunt d’una esquerpa muntanya hi devia contribuir, per via al·legòrica, d’una proximitat celestial. També el fet que pocs anys després, el 1333, va començar un inacabable cicle d’epidèmies de pesta que va durar desenes d’anys. Sigui com fos que va ser, és notable l’escrit de Guillem de Vilamarí, bisbe de Girona: S’hi ha construït una capella, i en ella un altar a honor de la Mare de Déu; s’hi han celebrat misses i altres oficis divins, de manera que, amb l’ajut dels mèrits d ela gloriosa Verge, la capella ha aconseguit molta anomenada, i de tal manera resplendeix amb freqüents miracles, que no sols hi acuden els de casa i els veïns, sinó també pobles llunyans.

Més informació sobre el Santuari de la Mare de Déu del Mont

 

Verdaguer i el Santuari

Mossèn Jacint Verdaguer havia iniciat el poema Canigó el 1880 quan, en una estada al Vallespir, es va sentir atret per aquest massís, la seva història i llegendes. Des d’aquell any i per tal de documentar-se i inspirar-se va començar a fer excursions per molts paratges del Pirineu, on transcorreria la història que s’explicaria en el poema èpic. Va pujar a la pica del Canigó, al Puigmal, a l’Aneto o a la Pica d’Estats, per esmentar només alguns dels cims pirinencs de més anomenada.

Més informació sobre Jacint Verdaguer

Biblioteca

La Biblioteca del Santuari alberga 2.000 volums, i també hi ha les seccions de filmoteca, fonoteca i hemeroteca.

El gruix del fons bibliogràfic, per importància que no per nombre, és el de l’obra completa de mossèn Jacint Verdaguer, tant en primeres edicions, avui d’un valor únic, com de segones i altres edicions posteriors, en molts casos prologades per plomes de primer ordre del la literatura catalana, com Carles Riba, Miquel dels Sants Oliver o Joan Maragall. A costat de l’obra de Verdaguer hi ha obra d’autors de la Renaixença i literatura dels primers decennis del segle XX com de Josep Maria de Sagarra, Josep Pla o Agustí Esclassans.

En un altre ordre de coses, la Biblioteca conté una extensa col·lecció de la història i actualitat dels santuaris catalans, de paisatges i tradicions populars, de poesia catalana, etc. També de l’àmbit religiós, en el vessant del culte o de la teologia. Finalment, hi ha un gruix important d’obres de consulta històrica, lingüística o literària.

A l’hemeroteca hom hi pot trobar una gran quantitat de publicacions referents al Santuari i a mossèn Cinto Verdaguer, publicacions pròpies del Santuari, fulletons, catàlegs i publicacions puntuals de suport a actes artístics, culturals o literaris celebrats al Santuari.

Finalment, als espais de filmoteca i fonoteca, es conserven filmacions de capítols històrics del Santuari, i gravacions de música popular o sacra.

La Biblioteca del Santuari és un espai adient per desenvolupar-hi jornades d’estudi o seminaris,  sempre per a un grup reduït de persones.

La nostra cuina Cuina volcànica,
de mercat i tradicional

El Restaurant del Santuari de la Mare de Déu del Mont ofereix una cuina de mercat amb plats que són elaborats de manera casolana, amb una marcada creativitat, gaudint de la Cuina Volcànica amb productes autòctons de la terra i amb una acurada elaboració.

Desitgem satisfer els seus sentits.

Hostatgeria Habitacions individuals, dobles i triples

1/2 pensió o pensió completa